OPIS:

Jest to prosty przepis pozwalający wydobyć lecytynę z żółtka jaja kurzego. Oprócz lecytyny będą obecne w kolbie również pewne niewielkie ilości innych fosfolipidów i cholesterolu.

SPRZĘT:

  • zlewka 200 ml
  • mieszadło
  • lejek szklany stożkowy
  • kolba okrągłodenna 250 ml
  • chłodnica destylacyjna z nasadka oraz z przedłużaczem próżniowym
  • termometr

 

ODCZYNNIKI:

  • żółtko
  • etanol 50 ml + 10 ml
  • eter dietylowy 25 ml + 10 ml

 

WYKONANIE:

Należy najdokładniej oddzielić białko od żółtka. Żółtko trzeba wrzucić do zlewki, dodać 50 ml etanolu oraz 25 ml eteru dietylowego.  Zawartość zlewki intensywnie mieszać 10 minut (*).  Zawartość zlewki przesączyć do kolby okrągłodennej przez lejek stożkowy, to, co pozostanie na bibułce przemyć mieszaniną 10 ml etanolu z 10 ml eteru. Z przesączu oddestylować rozpuszczalniki, bibułka wraz z zawartością do wyrzucenia. Wydajność zależy m.in. od kury

 

OBSERWACJE:

(*) Powstaje żółta masa

About these ads